Astrid Lindgrens värld investerar 95mkr i Emil i Lönneberga

Jag nås av den goda nyheten att Astrid Lindgrens värld gör en ny storsatsning och gör sin största investering någonsin. Den här gången är det temat kring Emil i Lönneberga som ska byggas ut. Jag tycker att det är bra med just satsningen på att återskapa landsbygden till runt 1900-talets början, det är viktigt för vårt samhälle och för våra barn. Ett tillgängligt landskap.

Min brorson kom hem från skolan en dag, han var i åttaårsåldern. I skolan hade någon kallat honom för ”bonde” och han var lite sur och ledsen för det. Hans mamma frågade honom om han visste vad ”bonde” är för något.
- Det är en sådan som söker en fru! svarade brorsonen.
Jag tycker att det är ett talande exempel på hur det som är så självklart för min och tidigare generationer (det är klart man vet vad en bonde är!) inte alls är detsamma för den yngre. Många av de barn och ungdomar som växer upp idag får sin bild av bondesamhället från TV. Om ett program som Bonde söker Fru då är så populärt som det är så är det självklart att det är den bilden som man får av en bonde. Det är någon som söker en fru.

Det som är bra för Astrid Lindgrens värld och för Vimmerby har en tendens att även vara bra för Västervik. Det är bara att gratulera till satsningen – och tacka.

Här följer pressmeddelandet från Astrid Lindgrens värld i textform.
Astrid Lindgrens värld storsatsar inför 3012 – 95 miljoner investeras i Emil i Lönneberga!
Det blir ett helt nytt område på 22 000 m2, eller som man sa på Emils tid – 4 ½ tunnland, som kommer att införlivas i parken. Givetvis med gården Katthult i centrum där man kommer att kunna träffa Emil och hans familj. En väldigt viktig del i satsningen är också att återskapa den småländska landsbygden som den såg ut vid förra sekelskiftet. Gästerna ska kunna uppleva en bondgård som den såg ut på den tiden, de ska kunna ströva omkring på stigarna under de hundraåriga ekarna, se djur, slåtterängar, gärdsgårdar och stenrösen som det såg ut på den tiden.

Nästa år är det 50 år sedan Astrid Lindgren skrev den första boken om Emil i Lönneberga. Naturligtvis uppmärksammas det i Astrid Lindgrens Värld. Vi bygger ett helt nytt Emil i Lönneberga område. Det görs vid den vackra Ekkullen som ligger intill parken på ny mark som förvärvats från kommunen. Utöver gården Katthult hittar du även bland mycket annat Krösa-Majas stuga, ett lekområde i form av en äldre bondgård och en tidstypisk stadsmiljö med restaurang.

- De 95 miljoner som vi satsar på det nya Katthult-området, är den största investeringen som vi någonsin har gjort, säger Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld. Det är en investering helt i linje med våra planer för parkens fortsatta utveckling. Där vi sätter fokus på att förstärka gästens upplevelse av att allt är äkta och sker i stunden och vi gör det på vårt unika sätt som gett oss både nationella och internationella utmärkelser.

På samma sätt som när Villa Villekulla och Mattisborgen byggdes 2009 och 2011, utvecklar vi framförallt möjligheterna för teater och lek i miljön. På det nya området kommer det också att uppföras en stadmiljö i sekelskiftesstil med en restaurang där det kommer att serveras traditionell småländsk husmanskost med råvaror från lokala producenter.

- I vår strävan att göra sagor till verklighet känns det viktigt att kunna visa upp en bondgård och ett småländskt bondelandskap, såsom den såg ut på Emils tid och när Astrid Lindgren växte upp, fortsätter Mikael Ahlerup. Och det känns viktigt, inte minst idag, när många barn växer upp i stadsmiljö och kanske inte kommer ut på landet så ofta.

För mer information:
Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld AB.
Tfn +46 70–585 36 46, mikael.ahlerup@alv.se

Facebook Twitter Email

One Response to Astrid Lindgrens värld investerar 95mkr i Emil i Lönneberga

  1. Ja Astrid Lindgrens värld är viktigt för turismen och alla stuguthyrare i området.